De Natuurwacht Bommelerwaard organiseert op 12 en 13 mei een Big Day vogelspotwedstrijd in de gemeente Zaltbommel.

Een Big Day is onder vogelaars een bekend begrip. Het is een wedstrijd om in 24 uur zoveel mogelijk soorten vogels te spotten. Bij ons gaat het vooral om de lol van het buiten zijn en het vogels kijken. De ervaring leert dat er bij sommigen wel enig fanatisme naar boven zal komen. Maar of je nu de volle 24 uur wil doorzoeken, of slechts enkele uurtjes: elke vogelliefhebber is van harte welkom om zich aan te melden! Er wordt gestreden om eeuwige roem en om de gouden wisselbeker, de Bommelerwoerd. De wedstrijd begint op vrijdag 12 mei om precies 19:00u en eindigt op zaterdag om 19:00u.

Deelnemen kan met teams van 2 tot 5 personen. Inschrijven gaat via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kan tot 30 april. We vragen een bijdrage van 5 euro per persoon voor het avondeten op zaterdagavond 13 mei, als de dag gezamenlijk afgesloten wordt en de einduitslag bekend gemaakt wordt.

Wat kun je verwachten?

Een lekker actief etmaal in ieder geval, met heel veel vogels. Het is een geweldige ervaring om meteen na de aftrap de eerste merel en koolmees in te koppen en gaandeweg de avond nog op enkele tientallen soorten te komen. De die hards proberen in het donker nog een felbegeerde bosuil of ransuil aan hun lijstje toe te voegen. Na een korte nachtrust wordt de zoektocht voortgezet. Vroeg in de ochtend zingen ze het hardst natuurlijk...

Het wordt steeds lastiger om nog nieuwe soorten te ontdekken en de euforie stijgt iedere keer als er weer een kruisje op de telkaart kan worden gezet. Andere teams die in het veld worden tegengekomen worden met de nodige geheimzinnigheid bejegend. Wat zouden die hier gezien hebben...? De spanning neemt toe als het einde in zicht komt. Zaterdagmiddag 17u en nog steeds geen wintertaling... Oei oei. En zou die toevalstreffer van een grote lijster het verschil gaan maken straks?? Op het eind worden gespannen de resultaten met elkaar gedeeld en is er tijd om na te praten en uit te puffen onder het genot van een hapje en een drankje.