Dinsdag 6 februari, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.30 uur.
Locatie: Gasthuiskapel, Gasthuisstraat 34, Zaltbommel
Foto: Patrijs door Ton van Balken
Deze avond is bedoeld voor aspirant en reeds actieve patrijzentellers. Tijdens deze avond wordt er o.a. belicht waarom deze boerenlandvogel geteld wordt, hoe het tellen in zijn werk gaat en wat er met de waarnemingen wordt gedaan. Daarnaast is er aandacht voor de leefomgeving van de patrijs en hoe deze kan worden verbeterd. Aan het einde van de avond inventariseren wie er waar op zoek gaat naar patrijzen.
Aanmelden voor deze avond is niet nodig en vanaf 19.15 uur bent u welkom in de Gasthuiskapel.
Foto: Daniëlle de Ridder
Voeg een extra dimensie toe aan je wandeling in het buitengebied!
De Patrijs is een heel bijzondere akkervogel, een klein hoentje. Hij wordt weleens verward met een fazant, maar patrijzen zijn oneindig veel verfijnder. Zoals zoveel akkervogels gaat de Patrijs al jaren schrikbarend in aantal achteruit door het verdwijnen van geschikt leefgebied: kleinschalig boerenland. Er worden tegenwoordig maatregelen getroffen om ze een betere kans te geven. Bijvoorbeeld het aanplanten van kruidenrijke stroken langs akkers, waar de vogels dekking en voedsel kunnen vinden. De Akkervogelwerkgroep van de Natuurwacht spant zich samen met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) hiervoor in.
In de Bommelerwaard komen patrijzen nog op enkele plekken voor. Iets om zuinig op te zijn. De Akkervogelwerkgroep wil graag weten waar ze zitten en hoeveel het er zijn, om het effect van de beschermingsmaatregelen te kunnen toetsen. Ook landelijk is inzicht in de aantallen gewenst.
Tel mee!
Voor wie graag buiten is en van vogels houdt, is patrijzen tellen een prima manier om de wandeling een extra dimensie te geven. Naast het genieten van de natuur is er de zoektocht naar de hoentjes. Patrijzen verraden hun stiekeme aanwezigheid in het voorjaar door hun kenmerkende raspende roep. Een andere manier waarop een patrijs kan opvallen is door als een raket het veld in te stuiven op het moment dat je voorbij loopt langs de akkerrand. Een soort speurtocht dus, met special effects.
Je kunt meedoen aan deze leuke vorm van citizen science. Er zijn telgebieden bepaald, waarvan je er eentje kiest. De voorjaarstelling (februari-april) bestaat uit drie ochtendrondes en drie avondrondes in het gebied. Dan wordt er gezocht naar broedparen of roepende mannetjes. Daarna is er een zomertelling om te kijken of er jongen zijn. In de winter vormen patrijzen groepen, zogenaamde kluchten. Er wordt een wintertelling gedaan om deze groepen in kaart te brengen. Een telronde duurt ongeveer twee uur. Er is een verrekijker bij nodig.
Informatie en cursusochtend
De akkervogelwerkgroep zal bij voldoende interesse een cursusochtend organiseren in februari om de kneepjes van het patrijzen tellen toe te lichten. Bij voorkeur wordt een gebied geteld door 2-3 personen, maar je kunt je ook alleen aanmelden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met
Informatieavond 7 oktober
De Akkervogelwerkgroep wil het leefgebied van akkervogels uitbreiden door aanplant van houtsingels en het inzaaien van kruidenrijke randen door vrijwilligers. Op de informatieavond wordt het project toegelicht. Ook wordt verteld welke verschillende akkervogels er zijn en wat zij nodig hebben om te overleven. Afgelopen voorjaar heeft de Agrarische Natuurvereniging De Capreton op het eiland van Nederhemert al verschillende akkerranden ingezaaid met bloemenmengsels voor de akkervogels. Deze avond bekijken we samen op een kaart welke andere locaties in aanmerking kunnen komen om maatregelen te nemen.
Alle aanwezigen krijgen de gelegenheid om ideeën hiervoor aan te dragen. Een werkgroep (waarvoor men zich ook op deze avond kan aanmelden) gaat vervolgens aan de slag met deze input.Tijdens een daarop volgende werkavond werken we dit plan verder uit om uiteindelijk tot een aanplant en inzaai actie te komen. Wilt u deelnemen aan deze informatieavond en/of werkgroep? Dan kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier op de volgende website www.landschapsbeheergelderland.nl/akkervogels-bommelerwaard
Kennis over akkervogels is niet nodig om deel te kunnen nemen aan de werkgroep.
Natuurwacht Bommelerwaard
De werkzaamheden van deze nieuwe Akkervogelwerkgroep vinden plaats onder de vleugels van de Natuurwacht Bommelerwaard. De vrijwilligers van de Natuurwacht zetten zich al 45jaar in om het groen in de Bommelerwaard te behouden en te versterken.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel.